Niciodată de când mă știu nu am avut venituri mari în familie, cel puțin nu constant pe o perioadă mai mare de timp. S-a trăit doar din salariu, cel mult, doar pentru perioade limitate de timp, din venituri provenite din ore suplimentare. Iar nevoile familiei erau destul de mari, din ce în ce mai mari pe măsură ce trecea timpul.
Singura soluție de a duce un trai decent, fără a strânge cureaua mai mult decât era necesar și fără a periclita sănătatea și imaginea generală a fiecăruia dintre noi, era să nu se cheltuie bani pe lucruri ce nu erau prioritare în acel moment. Venituri suplimentare nu se găseau la tot pasul, iar ceea ce se găsea presupunea extinderea muncii și a efortului peste o limită ce s-ar fi dovedit periculoasă pentru sănătate, întrucât ar fi putut duce la epuizare inutilă.
Ca atare, la un moment dat ne-am dat seama că se impunea o deviză de tipul #farabaniaruncati. Una dintre primele soluții de economisire a banilor era cumpărarea oricărui produs posibil la un preț cât mai mic. La un moment dat am optat să nu ezităm să cumpărăm produse din magazinele second-hand. Pentru mine era relativ ușor: încă din timpul facultății cumpăram cărțile care îmi erau necesare într-uui moment sau altul atât din librării cât și din anticariate. De la cărți la îmbrăcăminte nu a fost decât un pas. Afacerea era avantajoasă atâta vreme cât hainele erau aproape noi de calitate și la prețuri acceptabile.
O altă variantă era urmărirea diverselor oferte. De pildă cumpărarea unor cărți, CD-uri sau DVD-uri la ofertă cu ziare sau reviste; uneori nimereai și câte o carte bună la un preț de asemenea accesibil și avantajos. Sau cumpărarea din magazine a unor produse mai ieftine oferite ca adaos la alte produse cumpărate cu bani mai mulți: un aparat de fotografiat simplu oferit la cumpărarea unei mașini de spălat sau a unei hote adăugate la aragazul cumpărat de nou. Sau dacă cumpărai un produs iar al doilea de același tip ti se oferea la jumătate preț sau dacă cumpărai două produse de același tip iar al treilea ți se oferea gratuit nu prea conta dacă reducerea se făcea la produsul cel mai ieftin. Era o reducere, deci bani economisiți, dacă produsele cumpărate puteau fi folosite în mod curent și pentru un timp mai îndelungat. Și metoda se putea aplica atât la îmbrăcăminte, încâlțăminte sau cârți, de pildă, ci și la alimente. Practic, cu aceiași bani puteaî să îți asiguri existența pentru încă o zi sau două la căteva săptămâni, de pildă.
Anii au trecut și societatea a evoluat. Odată cu apariția, dezvoltarea și extinderea internetului au apărut, la început mai timid, apoi din ce în ce mai mult magazinele de tim online. Produsele sunt reale, depozitele de marfă sunt reale și ele, doar că toate comenzile se fac de la distanță, online, livrarea se face în locația dorită prin curier rapid sau prin poștă, iar plata se face ramburs sau prin card bancar. Avantajul cumpărăturilor online este imens. În primul rând comoditatea. Ceea ce nu este puțin lucru pentru persoanele extrem de ocupate și cu relativ puțin timp liber, deci persoane care nu au prea au mult timp de umblat prin magazine. Dacă în cazul cumpărăturilor uzuale, mici, care pot fi făcute la magazinul de peste drum sau de la colțul străzii sau de la orice magazin aflat în drumul dintre casă și locul de muncă, nu ar fi prea mari probleme, cu totul altfel se pune problema produselor mai mari, mai scumpe sau care nu se găsesc pe toate drumurile, ci doar în magazinele specializate. În acest caz magazinele online te scutesc de drumuri lungi și anevoioase făcute în căutarea unor produse ce ți-ar putea fi de folos la un moment dat.
Să luăm exemplul cărților, mai ales a celor de oarece specialitate. Produse de nișă, cum s-ar spune. Nu sunt cumpărate în cantitate mare atât datorită faptului că nu sunt prea mulți clienți pentru ele cât și datorită faptului că, fiind produse în cantitate relativ mai mică, sunt și ceva mai scumpe, nu prea mulți comercianți se complică să le aducă în magazinul lor pentru vânzare. De aceea aceste produse se găsesc în magazinele clasice, fizice, tradiționale, doar în orașele mari în care există mai mulți potențiali cumpărători pentru aceste produse. Dacă te încăpățânezi să cumperi un astfel de produs de nișă dintr-un magazin clasic, atunci îți asumi deplasarea într-un oraș mai mare, în care ai mai multe șanse de a găsi acest produs, ceea ce presupune timp irosit, oboseală și bani cheltuiți.
Este adevărat că și cumpărăturile online presupun chelttuieli ceva mai mari, în ideea că fie îți asumi și plata transportului coletului prin poștă sau curierat, fie cumperi produse similare în cantitate suficient de mare pentru ca vânzătorul să-și asume el însuși plata transportului, iar asta înseamnă cumpărarea odată de produse, de la același magazin, în valoare, să zicem, cuprinsă undeva între 120-150-200 si chiar 300 de lei odată, ceea ce nu este chiar la îndemâna fiecăruia. Asta ar fi problema cea mai mică, pentru că, așa cum am spus mai înainte, chiar produsele în sine, de nișă, produse în cantitate sensibil mai mică decât produsele destinate masei mari de cumpărători, depășesc adesea chiar sensibil mai mult suma minimă care poate convinge vânzătorul să livreze marfa pe cheltuiala lui.
Din start, ai acces la peste 800 de magazine partenere din țară și din afara țării, cu o gamă extrem de largă de produse. Practic poți cumpăra orice îți dorești sau ai nevoie la un moment dat doar de la un click distanță. În plus, comparatorul de prețuri îți poate spune în timp real unde poți găsi produsul dorit la prețul cel mai mic. Extensia de browser pentru Chrome te atenționează imediat, atunci când vrei să cumperi ceva dintr-un magazin partener, că poți primi cashback la acel produs, iar aplicația pentru mobil te introduce instantaneu pe platformă. În plus ai un câștig real dacă îți aduci și prietenii cu tine la cumpărături pe platformă.
Economiile făcute și suplimentarea veniturilor prin programul de referral nu sunt deloc de lepădat când vine vorba de banii întorși în portofelul propriu, bani care pot fi folosiți la cumpărăturile ulterioare tot prin intermediul platformei. Așa că la un moment dat, când devii ceva mai avansat într-ale cumpărăturilor în Cashclub îți poți permite cumpărături mai relaxate chiar dacă ai venituri ce nu depășesc cu mult media națională.
Sper că v-am convins deja, dragii mei prieteni, de avantajele și utilitatea cashback-ului. Așadar nu vă doresc altceva decât: Spor la cumpărături.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021
Comentarii
Trimiteți un comentariu