Pentru fiecare dintre noi există câte un colțișor din casă care este, practic, „fieful” nostru, locul unde ne petrecem majoritatea timpului, unde muncim și, muncind, ne relaxăm, locum unde preferăm să „dominăm”, să ocupăm aproape tot spațiul, nelăsând pe ceilalți să se apropie sau, dacă îi lăsăm prin preajmă, o facem doar pentru a le coordona activitatea lor proprie cu activitatea noastră.
Unul dintre aceste mici „fiefuri”din cadrul locuinței noastre ar putea fi ... bucătăria. Este locul unde ne petrecem mare parte din timp pentru a prepara hrana de toate zilele, chiar dacă este vorba de ceva rapid, cum ar fi o salată, un sandviș sau o gustare simplă, un ceai, o cafea sau un suc de fructe, de multe ori locul unde chiar mâncăm. Este locul unde ne descătușăm energiile și creativitatea pentru a construi ceva de la zero saupornind de la „resturile” felurilor de mâncare pregătite cu câteva zile înainte.
La drept vorbind, odată cu înaintarea în vârstă, meniul meu s-a adaptat posibilităților și nevoilor de a mă hrăni. Cum am nevoie de destul de multe lichide și, totodată, de o hrană consistentă și variată, aproape întotdeauna îmi încep masa de prânz, ca fiind principala masă a zilei, cu o porție consistentă de ciorbă sau supă. Cel mai frecvent ciorbă. Și cum prefer să nu pierd timp mult cu gătitul în fiecare zi, prepar odată o cantitate de ciorbă cât să-mi ajungă pentru aproape o sîptămână, de regulă într-o oală de inox de dimensiuni mai mari. Cu proteinele din carne, vitaminele, mineralele, fibrele și savoarea din zarzavaturi se rezolvă aportul principalelor elemente nutritive necesare.
Pentru felul al doilea oscilez între diverse feluri de mâncare din carne și legume: fie tocane, fie musacale, fie carne fiartă sau friptă cu diverse garnituri. Și desigur foarte multe lactate, salate, murături. Și în cazul acesta am la îndemână o varietate mare de feluri de mâncare. Și tot din motive de economie de timp, fac 2-3 feluri de mâncare în tigăi de inox, tot de dimensiuni suficient de mari cât să ajungă conținutul pentru câteva zile și totodată să pot alterna felurile de mâncare de la o zi la alta.
Adesea combin, pentru felul al doilea de mâncare, diverse legume între ele, fie într-o tocană bogată în legume, fie într-un ghiveci veritabil, care poate fi consumat fie ca atare, fie ca și garnitură la un preparat de carne sau legume pane.
Cât pentru desert, adesea recurg la improvizații delicioase din biscuiți, fructe și frișcă, cu sau fără cacao sau alte arome. Tot din lipsă de timp recurg la preparate rapide, ușoare, fără prea multe calorii, dar bogate în arome și savoare.
Dar pentru prepararea și păstratea mâncării am nevoie de ustensilele necesare. Vasele folosite trebuie să fie suficient de încăpătoare, dar și să poată încăpea în frigider sau în câmară. Mai mult, trebuie să poată fi manevrate uțor și să se curețe la fel de ușor. Prefer să îmi procur ustensilele necesare dintr-un magazin specializat, cum ar fi magazinul online Dajar Romania, cu brandul asociat și promovat aici numit Ambition Romania.
Folosesc foarte mult oalele sub presiune pentru a fiebe rapid și ușor carnea și legumele, oalele și tigăile de inox pentru definitivarea produsului finit, oalele ceramice pentru prepararea felurilor de mâncare la cuptor.
Prefer rețetele diverse, rapide, ieftine și gustoase. Dar țin totodată ca ustensilele să fie de calitate.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021
Comentarii
Trimiteți un comentariu