Recunosc... Au trecut ani buni de când m-am mutat „în casă nouă”. Vorba vine, este apartamentul unei mătușe, care locuia împreună cu părinții ei, adică bunicii mei. După 13 ani de când s-au mutat ei din vechea casă în noul apartament, care atunci era nou pe bune, a murit bunicul meu. După 40 de zile a murit și mătușa. A rămas ca singur locatar bunica supraviețuitoare care, simțind că nu mai are nici ea mult de trăit, a făcut demersurile necesare pentru a fi eu proprietarul de drept. După încă 8 ani a murit și ea. Ca atare, rămâneam eu proprietarul nu numai de drept ci și de fapt. Dar parcă încă nu mă trăga inima să mă mut. Parcă spiritul bunicii încă mai locuia acolo.
Este drept că bunicii și mătușa, în timpul vieții lor, au întreținut și îmbunătățit apartamentul cât de bine s-a putut. Dar mai erau multe de făcut. Cum încă nu mă trăgea inima să mă mut în apartament, dar eram conștientă că o voi face într-o zi, am început, cu ajutorul părinților, să investesc mai departe în el. După posibilități, firește. Prima mișcare a fost să mă debranșez de la rețeaua de încălzire centralizată cu gândul să instalez centrală termică de apartament, pe gaze naturale. Următoarea mișcare a fost instalarea țevii de aductiune pentru gaze pe scară, de la care am adus o ramură până la ușă, apoi în casă, până la bucătărie.
A urmat instalarea centralei termice, a țevilor și a caloriferelor, apoi văruirea pereților, înlocuirea aparaturii electrocasnice .... Și am început să-mi duc viața în noua casă...
Curând a trebuit să înlocuiesc schelăria metalică ce închidea balconul cu material tip termopan... și mi-am îmbunătățit confortul. Plus că am izolat termic pereții din afară pe cât se poate de bine.
Acum urmează un nou vis ce așteaptă să fie realizat. Pe lângă văruirea bucătăriei și a băii ce încă mai așteaptă puțin, am plănuit și un alt „proiect de îmbunătățire” a locuinței: înlocuirea mochetei de pe hol cu un parchet cât mai bun. Avantajul ar fi că, comparativ cu mocheta „din bucăți” de care te poți împiedica oricând și oriunde, poți să te deplasezi ușor fără să te împiedici, fără să aluneci. În plus, comparativ cu gresia, parchetul menține o anumită cantitate de căldură la nivelul său, o căldură prietenoasă.
Să încercăm să colaborăm cu firme specializate de tipul Alma Parchet. Mă gândeam la ce s-ar potrivi cel mai bine. M-ar tenta un parchet masiv, pentru o mai bună soliditate. Dar nu aș refuza ideea unui parchet stratificat dacă această variantă ar fi mai accesibilă și de calitate.
O variantă mult mai modernă și mult mai căutată ar fi varianta parchetului pentru încălzire în pardoseală. Căldura s-ar ridica de jos în sus, într-o manieră mult mai firească, mai economică și mai discretă. Dar momentan ar însemna o investiție mult prea mare, prea radicală și cu mult peste posibilitățile mele. Dacă însă s-ar pune problema construcției unei case noi sau a renovării radicale a unei case vechi, în cazul în care mi-aș permite o asemenea investiție, cu siguranță aș lua în calcul un asemenea tip de pardoseală.
Deocamdată aștept momentul propice pentru demararea acestui proiect absolut necesar pentru renovarea locuinței. Și sper ca acest moment să vină cât mai curând.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021
Comentarii
Trimiteți un comentariu