Deja pentru credincioşii catolici este perioada de sărbătoare a Paştilor. Cu o lună de zile înaintea ortodocşilor. Si ca în fiecare an în această perioadă orice sau aproape orice român intră în perioada febrilă a pregătirilor.
Personal vorbind, cred că orice sărbătoare înseamnă în primul rând atmosfera spirituală, psihică, cu semnificații specifice contextului fiecărei sărbători în parte. Și mai puțin alimentația, masa în sine. Dar cum de la teorie la practică este o distanță destul de mare uneori, astfel încât teoria nu se aplică în practică 100% ca la carte, recunosc că mai întotdeauna masa festivă sau mai puțin festivă din ziua sau zilele de sărbătoare are un specific aparte atât ca meniu cât și ca tovarăși de petrecere.
Pentru mine, orice sărbătoare este un bun prilej de a redeveni copil. Nu neapărat pentru a primi cadouri, căci aproape întotdeauna sărbătoarea este un cadou în sine pentru mine, mai ales prin atmosfera creată. Dacă la Crăciun, când îmi sărbătoresc și ziua onomastică, atmosfera este dată de dantelăria zăpezii, ninsorii, florilor de gheață de pe geam sau a chiciurei de pe ramurile copacilor, a colindelor și a poveștilor despre Moș Crăciun, sărbătoarea de Paști este sărbătoarea primăverii și a renașterii.Dacă de Crăciun redevin copil, de Paști simt că întineresc și mă trezesc la viață.
Aș vrea să redevin copil de Paști, sau măcar să întineresc cu câțiva ani buni. Pentru asta mi-ar fi de folos și suficiente câteva elemente...
- În primul rând atmosfera de sărbătoare. Nu doar religios, deși tocmai de aici se pornește. Pe lângă sărbătoarea în sine ar trebui să simt din plin renașterea naturii din jurul meu. Să simt căldura soarelui mângâindu-mă peste tot corpul, să simt parfumul vegetației trezite la viață.
- Mi-aș dori să simt atmosfera de poveste. Să ascult poveștile din copilărie și poveștile de acum spuse de o voce de poveste. Mă gândesc, de pildă, la vocea inconfundabilă a doamnei Irina Margareta Nistor, cea care mi-a umplut copilăria cu poveștile fascinante ale desenelor de animație și ale filmelor străine, atât de rare în acea perioadă...
- Mi-aș dori un meniu simplu, tradițional, dar deosebit de cel de până acum. Cu consistența dată de abundența de carne, lactate și ouă, dar și bogat în vegetale verzi și proaspete. Nu cred că aș renunța la o ciorbă bogată de carne și foarte multe zarzavaturi și frunze verzi și nici la drobul tradițional făcut din carne, ouă și verdeață multă.
Pentru a pregăti toate aceste rețete tradiționale de Paște cu siguranță aș avea nevoie de toate ustensilele necesare. Din toate categoriile de electrocasnice Franke aș avea cu siguranță nevoie de plita și cuptor Franke pentru prepararea termică a tuturor acestor produse.
Nu este nevoie decât să prepari produsul conform rețetei. Și să pui totul pe plită sau la cuptor. Și apoi aparatele acestea performante își vor face treaba aproape singure.
Timpul pregătirilor se va apropia de sfârșit cu puțin înainte de sărbătoare. Numai bine pentru a petrece bine și frumos toată perioada de sărbătoare care va marca trecerea spre o nouă viață
Articol scris pentru Spring Superblog 2021
Comentarii
Trimiteți un comentariu